'Dambuster' ceremonie op Gilze Rijen

pa474 8891

Op vrijdag 4 mei is het Defensie Helikopter Commando gastheer voor een speciale ‘Dambuster’ ceremonie en monumentonthulling op vliegbasis Gilze-Rijen. Daarbij zal een Lancaster van de ‘Royal AirForce Battle of Britain Memorial Flight’ een fly-by maken om vervolgens te landen op vliegbasis Gilze-Rijen.

Op 17 mei, 75 jaar geleden crashte de crew van de Avro Lancaster ED865, AJ-S op vliegbasis Gilze-Rijen. De crew, bestaande uit zowel Britse als Canadese militairen, nam destijds deel aan de zogenaamde ‘Dambusters Raid’. Tijdens hun vlucht naar het doel werd de Lancaster geraakt door vijandelijk vuur met een onvermijdelijke crash tot gevolg. De crew gaf het leven voor het hoogste doel, het bevechten van de vijand voor onze vrijheid. De vlieger van de gecrashte Lancaster was Pilot Officer L.J. Burpee DFM. Burpee en zijn crew liggen begraven te Bergen op Zoom.

Ter ere van deze gebeurtenis en in blijvende herinnering aan L.J. Burpee en zijn crew wordt na een herdenkingsceremonie een speciaal monument onthuld op de vliegbasis. Het betreft een zeer persoonlijke onthulling, die zal geschieden door de zoon van Pilot Officer L.J. Burpee, de heer Lewis Burpee (74 jaar) en zijn echtgenote.

Tijden Lancaster

Commodore b.d. Chris Lorraine zal de ceremonie leiden. De Burgemeester van gemeente Gilze en Rijen, vertegenwoordigers van de ambassades van het Verenigd Koninkrijk en Canada, leden van de Traditiekamer vliegbasis Gilze-Rijen, actief diende militairen en burgermedewerkers van CLSK/DHC zetten deze eerbetuiging kracht bij.

Met een fly-by door een Avro Lancaster wordt voorzien in een speciaal eerbetoon (verwachte tijd rond 15.00 uur). Na de fly-by zal de Lancaster landen op de vliegbasis, om vervolgens rond 18.00 uur weer te vertrekken. Aan boord is de huidige ‘Officer Commanding’ van de ‘Royal AirForce Battle of Britain Memorial Flight’ (RAF BBMF) - Squadron Leader Andy Millikin. Voorafgaand aan de ceremonie wordt in de traditiekamer van de vliegbasis de Dambusters exposite geopend.

 

Nieuwsbrief ontvangen?