Medevac tijdens TAC EW 2021

De eerste week van TAC EW zit erop! Tot vrijdag 12 februari zullen helikopters van 300 Squadron en 301 Squadron zich bekwamen in het ontwijken van vijandige radarsignalen in een groot gebied. Door Covid-19 wordt de oefening noodgedwongen in Nederland gehouden. 

Aan deze breed gedragen oefening word door diverse onderdelen van de vliegbasis Gilze-Rijen deelgenomen.  Eenheden van de Brandweer, PolTra (930Sq), OGZ (Medische dienst) en CIS hebben tijdelijk hun bivak opgeslagen rondom de vliegbasis Deelen. In de eerste week werd een FRP, Forward Refuelling Point, ingericht op de vliegbasis Deelen zelf. 

website gras 6551

 Demon3 reageerde op een noodoproep Foto : Kees van der Velden ©

Verspreid door het oefengebied bevinden zich mobiele radarposten, die het de deelnemende helikopters het verplaatsen zo moeilijk mogelijk moeten maken. De kans op ontdekking maakt de risico's tijdens de gevlogen missies hoger en kan de missie zelfs afgeblazen worden. Om dit verplaatsen zo onzichtbaar mogelijk te doen wordt er zo laag als is toegestaan gevlogen in het oefengebied. Hiervoor is een speciale ontheffing voor verleend. Het kan dus voorkomen dat je op de veluwe een Apache helikopter zich ziet verstoppen achter een bomenrij. Met de aanwezige boordsensoren wordt dan de omgeving verkend. 

Onvoorziene wending

Tijdens een terugtrekkingsmanoeuvre werd het FRP legeronderdeel overvallen. Daarbij werd een infiltrant met waardevolle informatie geraakt en zwaar gewond. De eenheid bracht de gewonde naar een pick-up point, een open stuk gras op de heide bij vliegbasis Deelen. Vrijwel meteen landde de Cougar, geleid door groene smokepods en begeleid door twee Apaches die de omgeving controleerden. Het slachtoffer werd na eerste hulp snel naar de helikopter gebracht en afgevoerd voor verdere behandeling.

website gras 7535

Het opzetten van de mobiele verbinding zodat een noodoproep met de 'Nine-Liner' lijst mogelijk wordt. © Hermen Goud

website gras 7635

Rugdekking tijdens de landing van de Medevac helikopter wordt verzorgd door twee Apaches. © Hermen Goud

website gras 7687

De getroffen infiltrant word gereed gemaakt voor vervoer door de helikopter. Dit alles dient binnen het 'golden hour' te gebeuren om de overlevingskansen zo groot mogelijk te maken. © Hermen Goud

website gras 6628

Ook in de Medevac helikopter gaat de oefening door, tijdens de vlucht zal er zich nog een situatie voordoen. © Kees van der Velden

website gras 7714

Demon 3 (S-456) verlaat de LZ op weg naar Vlb.Gilze-Rijen. © Hermen Goud

 

Deze oefening kwam onverwachts voor leden van de FRP. Belast met het ondersteunen van de helikopters, die onderdeel zijn van de oefening TAC EW, was dit een onverwachte afwisseling. Commandant Steven was zeer tevreden over het verloop van de oefening, die voor hem ook best uniek was. 

Aankomende week zullen de mannen en vrouwen zich richten op het aftanken van helikopters in het veld. 

Dit zal voornamelijk in de late avonduren plaatsvinden, de helikopters vertrekken rond 17:00 lokale tijd vanaf de vliegbasis Gilze-Rijen en zullen daar voor 23:00 weer terugkeren.

Door defensie.nl zijn de volgende vliegtijden bekend gemaakt. 

Week 5

Maandag 1 februari van 9:00 tot 22:30 uur;
Dinsdag 2 februari van 9:00 tot 22:30 uur;
Woensdag 3 februari van 9:00 tot 22:30 uur;
Donderdag 4 februari van 9:00 tot 22:30 uur;
Vrijdag 5 februari van 9:00 tot 22:30 uur.

Week 6

Maandag 8 februari van 9:00 tot 22:30 uur;
Dinsdag 9 februari van 9:00 tot 22:30 uur;
Woensdag 10 februari van 9:00 tot 22:30 uur;
Donderdag 11 februari van 9:00 tot 22:30 uur.
Vrijdag 12 februari van 9:00 tot 22:30 uur.

 

Nieuwsbrief ontvangen?