Eerste (proef) vlucht CH-47F D-472 vanaf Nederlandse bodem

Gilze-Rijen 25 maart 2021

Vandaag heeft de nieuwste aanwinst van de Koninklijke Luchtmacht, de Chinook CH-47F MY II CAAS een eerste vlucht gemaakt. Nadat eerder deze week zogenaamde ground runs gepland stonden was het eindelijk zo ver. D-472 ging als Grizzly92 even na het middaguur de lucht in. 

D472 Martijn venix 2853

  

Chinook CH-47F D-472 passeert tijdens het hoveren de toren van vliegbasis Woensdrecht. Foto : Martijn Venix

Twee Chinook helikopters van de nieuwe generatie werden per vrachtwagen op 14 januari van dit jaar afgeleverd op de vliegbasis Woensdrecht. Hier werden de helikopters geassembleerd en aangepast aan de wensen van de Koninklijke Luchtmacht. Een speciale coating over de voorruit, zodat regenwater sneller afgevoerd wordt en bollere ramen voor de loadmaster zijn enkele van die specifaties speciaal voor de KLu. De crashbestendigde stoelen voor troepentransport laten nog even op zich wachten, tot die tijd wordt er gevlogen met de bestaande zittingen. 

Wanneer het testen is afgerond worden de helikopters formeel overgedragen aan het Defensie Helikopter Commando DHC op de vliegbasis Gilze-Rijen. Naar verwachting zal dit in april plaatsvinden.

Bij 302 Squadron, gebaseerde op de Amerikaanse vliegbasis Fort Hood, Texas, vliegen de nieuwste Chinook helikopters al wat langer. Hier worden de bemanningen opgeleid voor het vliegen met de CH-47F. 

 

D472 Martijn venix 2882

 

Eerste vlucht van de D-472 Foto : Martijn Venix

Nieuwsbrief ontvangen?