298 Squadron gaat bosbranden Albanië helpen blussen

Gilze-Rijen 04 augustus 2021, update 5 augustus

Het Defensie Helicopter Commando gaat meewerken om de hevige bosbranden in een deel van Albanië te bestrijden. Twee Chinook helikopters van het 298 Squadron vertrekken vanaf de vliegbasis Gilze-Rijen richting de Albanese stad Vlorë. Dit maakte Defensie vandaag bekent.

 

Delta bambibucket 5710

Een Chinook-transporthelikopter haalt 10.000 liter water op met een bambi bucket tijdens een oefening nabij vliegbasis Eindhoven.

Inzet bambi bucket

De hevige bosbranden woeden in een natuurgebied op het schiereiland Karaburum, waar de oprukkende branden de stad Vlorë bedreigen. De Chinook helikopters worden ter plaatse voorzien van een zogenoemde bambi bucket. In de bambi bucket, een grote oranje zak, gaat tot 10.000 liter water en wordt in 12 seconden geleegd. Het water wordt gehaald uit het aangrenzende Golf van Vlorë.

Donderdag 5 augustus vertrekt de eerste Chinook, de tweede volgt op vrijdag 6 augustus. Vanaf zaterdag wordt er begonnen met het blussen. Het is de bedoeling dat een toestel in reserve blijft op een nabij gelegen vliegbasis. De meest voor de hand liggende, Albanese, vliegbasis is Kuçovë Aerodromi. Op dit veld zijn vanaf 2004 rond de tachtig vliegtuigen ontmanteld, na in opslag gestaan te hebben. Dit waren ondermeer MiG-15s, MiG-19s, Shenyang J-5s en J-6s.

De helikopters bereiken gebieden waar de brandweer niet of nauwelijks kan komen. Om die reden zijn de helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) een veel gevraagd middel. Recent zijn helikopters van het DHC nog ingezet bij een grote natuurbrand nabij het Belgische Brecht.

“Goed dat we ook vanuit Nederland Albanië terzijde kunnen staan en we als Defensie kunnen helpen in het bestrijden van de bosbranden in een uniek natuurgebied”, zo laat minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten weten. Verder is het natuurlijk de bedoeling dat het vuur de bewoonde wereld niet bereikt.

De Albanese autoriteiten hebben via een samenwerkingsverband van de Europese Unie gevraagd te helpen bij het bestrijden van de bosbranden. Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is akkoord gegaan met financiering van de inzet uit het Nederlandse noodhulpbudget. “Met andere landen werken we samen aan het blussen van de branden in Zuid-Europa: om menselijk leed te voorkomen en natuurgebieden te redden”, aldus Kaag.

Bron : Defensie

Update 5 augustus 2021 : In plaats van één Chinook helikopter zijn vandaag beide vertrokken vanaf de vliegbasis Gilze-Rijen. Om ongeveer 10:45 ondernamen beide Grizzly's, D-665 en D-102, de lange reis naar Albanië via Frankrijk.  Eindbestemming is de luchthaven van Tirana - Rinas.

Delta bambibucket 5971

Leden van het MAOT haasten zich naar een bambi bucket. De afmetingen van de bambi bucket voor de Chinook worden goed zichtbaar.

Delta bambibucket 5882

Nieuwsbrief ontvangen?