DHC historie

Artikelindex

Na jaren van plannen en praten is Nederland sinds 2008 het grootste helikoptercommando van Europa rijker: het Defensie Helikopter Commando. Door de oprichting van het DHC vallen alle helikopters van de krijgsmacht voortaan onder één commando. Het DHC betekende automatisch het einde van de Tactische Helikopter Groep en de Marineluchtvaartdienst als zelfstandige onderdelen. 

In 2001 startte het Ministerie van Defensie de studie ‘integrale militaire helikoptercapaciteit’ waarin werd gekeken naar een mogelijk samengaan van de militaire helikopter luchtvaart, de luchtmobiele en maritieme transportbehoeften en de eventuele oprichting van een defensiebreed helikoptercommando. Door de vele bezuinigingsmaatregelen gekoppeld aan een steeds groter wordende vraag naar helikopters en de resultaten van de studie, werd medio 2005 besloten tot oprichting van één helikopterorganisatie voor de hele krijgsmacht. Deze Foto: Dirk-Jan de Ridderoprichting zou moeten leiden tot grotere doeltreffendheid bij de inzet van de defensie helikopters.

Vrijdag 4 juli 2008 is tijdens een ceremonie het Defensie Helikopter Commando (DHC) officieel opgericht. Het DHC is ontstaan uit de eenheden van de vliegbasis Gilze-Rijen, de intussen opgeheven vliegbasis Soesterberg, het maritiem vliegkamp de Kooy, het militair luchtvaart terrein Deelen en het 303 SAR Squadron op de vliegbasis Leeuwarden. Het DHC biedt werk aan circa 2250 militairen op vier verschillende locaties; 1700 op Gilze-Rijen, 450 op De Kooy, 50 op Deelen en 30 op Leeuwarden.

Nieuwsbrief ontvangen?