2017.09.11 Basisbezoek Vliegbasis Baldonnel (EI)

GRAS had weer eens een leuk bezoek geregeld en wel op Baldonnel te Ierland. Op 15 april 2003 was ik al eens met GRAS op basisbezoek naar Baldonnel geweest maar hun luchtmacht is door de jaren heen behoorlijk verandert.

Types

Types die ze in 2003 nog wel hadden en nu niet meer zijn de Fennec, Gulfstream, Marchetti’s, Gazelles, Dauphins en de Alouette 3’s. Daar voor in de plaats zijn de PC-9’s, Learjet 45, EC-135’s en AW-139’s gekomen. De Ieren maken nog steeds gebruik van de oude FR-172 rockets. In 2003 fotografeerde ik ook nog niet digitaal en nu wel dus voor mij meer dan voldoende
redenen om na 14 jaar weer eens terug te gaan naar Ierland.

Ons bezoek

Zondag laat in de middag vlogen we van Schiphol naar Dublin en gingen we met onze huurauto richting het centrum van Dublin alwaar we een hotel geboekt hadden. Na de spullen gedropt en even opgefrist te hebben trokken we de stad in om wat te eten en sightseeing te doen. Dublin is een mooie oude stad met heel veel gezellig pubs. Op maandagochtend moesten we ons melden bij de hoofdpoort en gelukkig waren alle deelnemers op tijd aanwezig en konden we ons melden. Zonder ook maar aan iemand een legitimatie bewijs te hebben laten zien mochten we het veld op en de auto
parkeren. Niet gek veel later kwam onze begeleider aanlopen. Deze oudere man was ondertussen met pensioen en was onderdeel van de CN-235 crew in zijn actieve jaren. Nu mocht hij nog groepen begeleiden en wat hand en spandiensten doen.

Hij wist wel precies wat de bedoeling was en we liepen dan ook rechtstreeks naar de achterste hangaar, de PC-9 hangaar. Op internet hadden we gezien dat de week voor ons bezoek de PC-9’s schietoefeningen hadden gehad, we hoopten dus van harte dat de gun en rocketpods nog onder de PC-9’s hingen. De eerste PC-9 die we zagen had deze pods er nog onder hangen, heel gaaf gezicht om te zien. Voor de hangaar stonden nog een tweetal PC9’s met deze pods. Een van deze twee was de 269 die nog niet zolang geleden door Pilatus te Stans is afgeleverd aan de Ierse Luchtmacht.

Alles kon en mocht zolang we maar netjes eerst toestemming vroegen aan onze begeleider. Door naar de volgende hangaar waar een tweetal PC-9’s in onderhoud stond waarvan eentje de reeds aangeschafte rode fueltanks had hangen. In deze hangaar stond een hoge trap en na vragen of we daar op mochten zodat we van boven konden fotograferen was dat geen probleem, als we maar één voor één gingen.
We liepen weer verder naar de volgende hangaar en tussen de hangaars in stond een AW-139 buiten. In de hangaar stond maar één AW-139 en die stond ook nog eens tussen steigers dus daar konden we niet veel van fotograferen. Door een deur in het
middengedeelte gingen we naar de andere kant van de hangaar en deze stond goed vol met een tweetal EC-135’s en twee AW-139’s. Ook hier stonden wat trappen waar we op mochten om zo vanuit andere hoeken te fotograferen.

Voor deze hangaar stond de al eerder gespotte AW-139 buiten en daar mochten we vanaf deze kant geen foto’s van maken aangezien er militairen bij stonden die uitleg gaven aan een groep leerlingen. Omdat de hangaar wagenwijd open stond zagen we op het platform een Garda EC-135 staan die we ook maar meteen fotografeerde aangezien je niet wist of we daar nog naar toe gingen later.

In de volgende hangaar stond de andere Garda EC-135 en een FR-172 rocket, gaaf dat ze nog steeds met deze oude toestellen vliegen. Ook hier was een trap aanwezig zodat we van boven af konden fotograferen. Tussen containers in stonden ook nog een paar oude helikopters maar aangezien deze niet meer vliegwaardig zijn doe ik daar niets mee, ze staan dus ook niet in de log, excuses daarvoor.

De andere kant van deze hangaar betrof het museum. Ik ben totaal niet van museums en het doet me ook vrij weinig, maar ik moet zeggen dat ze hier wel een flinke verzameling hadden en de toestellen zagen er nog erg goed uit. Ook was er nog veel andere informatie te zien op allerlei borden, kranten-artikelen en foto’s. Zo was dit toch een leuk en leerzaam museum.
Maar we gingen weer door naar het echte werk, de volgende hangaar en tevens laatste hangaar waar de transporttoestellen en de FR-172’s in staan. Terwijl we naar deze hangaar lopen staat een AW-139 op het punt te vertrekken. Op de vraag of we deze even mochten fotograferen was het eerste
antwoord nee aangezien we niet het platform op mochten. Na even overleg te hebben gehad of we dan tegen de hangaar aan mochten staan kwam er een twijfelachtige vooruit dan, dus zo konden we AW-139 die voorbij kwam taxiën vastleggen. We hadden nu ook een vrij zicht over alle platformen en naast de zojuist vertrokken AW-139 stond er alleen de Garda EC-135 en één PC-9 buiten, helaas niet meer.

In de laatste hangaar kregen we de mogelijkheid om door de CN-235 te lopen en de aanwezige mensen vragen te stellen. Hieruit bleek dat de Ieren bezig zijn om de CN-235’s te vervangen en de waarschijnlijke opvolger zou de Casa 295 worden, verrassend….

Achter in de hangaar stonden de FR-172’s en ook hier was een mogelijkheid om hoger te gaan staan zodat je een andere perspectief kreeg. Ook de FR-172’s staan op de lijst om vervangen te gaan worden na meer dan 40 jaar dienst gedaan te hebben. Het exacte type wat ze op het oog hebben konden ze niet zeggen maar er werd gedacht aan een Pilatus. De taak van de FR-172 is voornamelijk parachutisten droppen dus dan zou de PC-6 een logische vervanger zijn, alleen dit kon niet bevestigd worden.

Met deze hangaar kwam ons bezoek ten einde, althans dat vond onze begeleider. Na even overleg met hem gehad te hebben of het niet mogelijk was om dichterbij de Garda EC-135 en PC-9 die buiten stonden te komen werd een duidelijke nee gegeven aangezien we niet over de platformen mochten. Op de vraag of het dan niet mogelijk was om achter de hangaars door terug te lopen en te kijken wat er mogelijk was kwam er wel een ja. Niet gek veel later stonden we bij de Garda EC-135 die mooi gefotografeerd kon worden met de Ierse heuvellandschappen op de achtergrond. Vervolgens gingen we door naar de PC-9 die nog voorzien was van gun- en rocketpods alleen moesten we wachten met fotograferen, hij moest eerst toestemming vragen. Uiteraard wachten we keurig netjes en kwam niet veel later het antwoord dat we konden fotograferen. Ook de PC-9 werd met de mooie achtergrond vast gelegd.

Afscheid

Nu zat het bezoek er echt op en liepen we terug naar de auto’s. Na onze begeleider vriendelijk bedankt te hebben werd hem het presentje aangeboden alleen wilden hij het in eerste instantie niet aannemen, dat mocht namelijk niet van de basiscommandant. Na een beetje aandringen stopte hij hem enigszins aarzelend onder zijn jas.

Iedereen vervolgde zijn eigen weg en voor ons hield dat terug Dublin in. We hadden tijd genoeg en aangezien er op Baldonnel toch maar weinig gevlogen zal worden was daar in de buurt blijven geen optie. Na nog wat rondgelopen te hebben in de stad en flink bord Nacho’s bij het Hardrock cafe gegeten te hebben gingen we terug naar Dublin Airport en kon het wachten op onze terugvlucht beginnen. En dit wachten werd nog eens verlengd omdat ons toestel vertraging had vanwege een storm op Schiphol.

We waren dik tevreden met wat we allemaal gezien hadden. Op een paar toestellen na hadden we gehele Ierse Luchtmacht gezien. We misten twee AW-139’s, eentje stond er op Luik voor onderhoud en eentje op een kamp dat de Ieren bij de grens met Noord Ierland hebben. Één CN-235 was op missie en helaas was de BN-2 Islander niet aanwezig. Deze Islander zie je echt zelden buiten Ierland, gelukkig had ik hem eerder wel gezien. Voor mij is de Ierse Luchtmacht op dit moment compleet. Ik wil dan ook iedereen bedanken die dit geslaagde bezoek mogelijk gemaakt hebben.

 

Opgeven is helaas niet meer mogelijk,
het bezoek is volledig vol geboekt!!
Baldonnel 11 09 2008 StephanvdKrommenacker EC135 270


Beste GRAS Spotter,

Na 2 jaar overgeslagen te hebben zijn we dit jaar wederom welkom bij de Ierse Luchtmacht op Vliegbasis Baldonnel. De Datum van dit bezoek zal Maandag 11 September a.s. zijn.

Op dit leuke veld staat bijna de gehele Irisch Air Corps, dus zeker een 50-tal kisten. Tevens is er op dit veld een erg interessant museum welke eveneens bezocht zal worden. Het bezoek zal rond 09:30 beginnen.

Tijdens het bezoek mag er gefotografeerd worden, en over het algemeen is het hier in September nog lekker weer ook. We hebben ook deze keer weer bewust gekozen voor een bezoek op een Maandag zodat je op Zondag die kant al op kan reizen en het je zodoende niet al te veel vrije dagen kost.

De bezoeken op Baldonnel staan er om bekend dat ze erg gast vrij zijn waarbij alles bijna mogelijk is, oftewel een echte aanrader. Er zijn maar weinig bezoeken waarbij je in 1 keer zo goed als de gehele inventaris ziet.

Het vervoer naar dit bezoek en een eventuele slaapplaats dien je zelf te regelen. Het is dus geen totaal georganiseerde reis door de GRAS, zij regelen alleen het bezoek!! Natuurlijk kun je wel met andere samen iets plannen en boeken. Ryanair vliegt al zeer goedkoop op Dublin,dus doe hier je voordeel mee. Zo heb je voor minder dan 100 euro een retour ticket.

Voor de twijfelaars zijn we op ook druk bezig met een bezoek aan JHC flying Station Aldergrove, welke ongeveer 1,5 uur boven Baldonnel ligt. Dit bezoek zal dan eventueel op de Dinsdagochtend zijn. Echter is dit veld tegenwoordig een SOS veld en gaan de onderhandelingen tot dusver vrij traag.

Wil je mee naar dit zeer leuke bezoek aan Baldonnel geef je dan op de juiste manier op en wel voor 20 Augustus a.s. bij het bekende adres en uiteraard op de juiste manier

Groetjes,

Gijs ten Velde
Cöordinator GRAS Reizen

Nieuwsbrief ontvangen?