2017.07.04 Basisbezoek Vliegbasis Skrydstrup (DK)

Skrydstrup: 24 uur uit en thuis

Het vertrek was om 11 uur maandagavond. De reden was het GRAS bezoek aan deze Deense vliegbasis op 4 juli. De Denen maken heel overzichtelijk gebruik van drie vliegvelden. Karup voor de helicopters, Aalborg voor het transport en Skrydstrup is het veld waar de Denen al hun F16’s hebben staan, verdeeld over Esk 727 en Esk 730. Daarnaast tref je er nog een Merlin aan en een aantal T17’s. Een leuke variëteit aan kisten. Reden genoeg om mij in te schrijven, toen het bezoek aangekondigd werd.


Doel van het eerste deel van de reis was Hamburg voorbij en dan een paar uurtjes slaap pakken in de auto. Om iets over drieën begon het ten noorden van Hamburg al lichter te worden en was het voor mij tijd een plekje op een parkplatz op te zoeken. Na een paar uurtjes slaap en een voorspoedige voortzetting van de reis stond ik op tijd aan de poort.
Langzaam maar zeker raakte het gezelschap compleet en kwam onze begeleider zich melden. Deze wist precies wat we wilden. Nadat we de auto’s geparkeerd hadden gingen we direct verder in twee busjes naar een plekje langs de roller. Het gas ging er goed op, want de eerste kisten stonden al te knipperen. Toen we aankwamen kwam de eerste F-16B al langs getaxied en werd door een deel van ons gemist.

De andere 5 (nog twee B’s en drie A’s) kwamen mooi voor langs. Onze begeleider was goed geïnformeerd. Hij wist dat dit de ochtendmissie was en nam ons vervolgens mee langs de verschillende shelters en tent shelters. Hier konden nog een handvol F16’s worden vastgelegd. Slechts één restrictie: we mochten niet aan de linkerkant van de kist platen (rechts als je ervoor stond, best verwarrend…) want daar hing de nieuwe (AIM9X) Sidewinder. De Denen hadden aan de Amerikanen moeten beloven dat die niet op de foto zou komen.

Het programma zat strak in elkaar. Door naar de landing en daar hetzelfde verhaal. Wel een foto van de rechterkant van de kist vanwege die Sidewinder aan de linkerkant. Hierdoor moesten we wel wat corrigeren voor tegenlicht. De volgende stop was bij de Merlin’s. We hadden mazzel want op dat moment stonden er twee mooi in het zonnetje. Deze konden we links en rechts uitgebreid fotograferen. De Merlin’s zijn van Esk722 op Karup. Daar vandaan onderhouden ze verschillende detachments. Een van de twee vertrok vlak na de lunch ook weer die kant op. Uitgebreid was ook de lunch. Een warm en koud buffet. Speciaal voor ons was er een eenvoudige afspraak gemaakt: all you can eat voor een vast bedrag!
Daarna door naar de laatste twee onderdelen van het programma, de T17’s en het onderhoudsdock van de F16’s.
Er stonden vier T17’s op het platform in de zon. Het blijven leuke kistjes om te zien. In de hangaar bij het platform pakten we ook nog drie F16’s mee. Het fotograferen van hele kisten was hierna wel een beetje voorbij. De laatste stop was het onderhoudsdock. Kisten staan hier in een relatief kleine ruimte volledig in de steigers. Leuk om te zien, goed voor de nummers en leuk voor wat sfeerplaatjes.
Om twee uur kwam er een einde aan een prima bezoek. Graag wil ik de GRAS en onze Deense begeleiders bedanken voor hun inspanningen bij dit prima basisbezoek.

Tekst en foto's  : Rolph Klijn

 

Opgeven is helaas niet meer mogelijk,
het bezoek heeft reeds plaatsgevonden.

2015.09.15 DSC 4135 F 16BM ET 614 klein

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beste GRAS Spotter,

Na een groot succes in 2015 zijn we dit jaar wederom welkom op het Deense fighterveld, Skrydstrup, en wel op Dinsdag 4 Juli a.s.

Op Skrydstrup staan alle F-16's van de Deense Luchtmacht verdeelt over 2 Eskadrons, daarnaast huisvest dit veld een SAR detachement met de EH-101 Merlin. Ook staan er nog wat oud gediende her en der verspreid over het veld welke we ook zullen bezoeken. Tenslotte vergeten we de base flight met de T-17's ook niet.

Eerdere bezoeken aan dit veld leerde dat ze precies weten wat we willen, dus verwacht dat dit helemaal goed gaat komen.Zo zagen we in 2015 alle gebasseerde F-16's! Daarnaast is het weer in Denemarken ook meestal erg goed in Juli, althans stukken beter dan ons eerdere bezoek in September.

Uiteraard is fotograferen en het noteren van serails geen enkel probleem,daarnaast zal de toegestane groep niet al te groot zijn op alles lekker flexible te houden.

Tenslotte klinkt Denemarken nogal ver weg voor vele, echter ligt dit veld echt net over de grens met Duitsland en liggen er vele leuke Duitse velden op de route, vanuit brabant sta je binnen 6 uurtjes op Skrydstrup.

Wil je mee naar dit bezoek geef je dan uiterlijk voor 5 Juni op via de bekende manier. Voor dit bezoek hanteren we VOL=VOL.

Groetjes,

Gijs ten Velde
Cöordinator GRAS Reizen

 

Nieuwsbrief ontvangen?