2017.08.24 Basisbezoek Vliegbasis Norvenich (D)

Donderdag 24 augustus had Gras Reizen een basisbezoek geregeld
op Fliegerhorst Nörvenich, nabij Nörvenich in het district Düren in Noordrijn-Westfalen Duitsland.

 

Historie

Oorspronkelijk is de basis, of Fliegerhorst, aangelegd voor de RAF Germany. Omdat dit midden in een bebostgebied was, waren in 1953 al protestgeluiden te horen tegen de bouw van het vliegveld. Het vliegveld is in 1954 opgeleverd aan de RAF, die het in 1955 alweer verliet en het veld overdroeg aan de, nieuwe, Duitse strijdkrachten. WaSlw 10 was de eerste gebruiker, uitgerust met de CL.13/Sabre Mk.5. Niet lang overigens, want in 1958 verhuist JBG31 van Büchel naar Nörvenich en, ondanks de gewijzigde naam, vliegt het 31ste hier nog steeds. Eerst met de Thunderstreak, de Starfighter, Tornado en nu met de Typhoon. Ook nu is de lucht-grond taak de belangrijkste, waar ook de luchtverdedigingsrol met de Typhoon mogelijk is geworden. TLG31 is de oudste vliegende unit binnen de Luftwaffe en is sinds 1961 vernoemd naar de grondlegger van het luchtgevecht, Hauptmann Oswald Boelcke.

Het bezoek

Het bezoek begon om 13:00 uur en we moesten ons verzamelen om 12:45 uur bij de parkeerplaats aan de hoofdpoort. De
genodigden hadden gehoor gegeven aan de eis om zoveel mogelijk samen te carpoolen, doordat er aan de hoofdpoort weinig
parkeerplaatsen ter beschikking zijn.
Ruim op tijd arriveerde iedereen en was de parkeerplaats al snel gevuld en werd gevraagd aan de overige deelnemers om even ergens in de omgeving te vertoeven, zodat de hoofdweg vrij bleef van
geparkeerde auto’s.
Zodra de begeleider er was, konden we gezamenlijk het veld oprijden en mochten we parkeren op het veld.

Er stond een bus voor ons klaar en nadat we ingestapt waren, kregen we van de begeleider uitleg over wat er wel en niet toegestaan was tijdens het bezoek en kon de trip beginnen.

Als eerste zagen we de Gate Guard. Een Tornado IDS in special paint, die op een rotonde op een paal staat. Deze mochten we later op de dag vastleggen op de gevoelige plaat. Vervolgens kwamen we een F-104F tegen, die ook op een paal staat. En
mochten we even de bus uit om deze te fotograferen. Iets verderop zagen we een lege paal waar met de tijd ook een vliegtuig op komt te staan.

Vervolgens reden we verder en kwamen we langs een onderhoudshangaar waar 5 Eurofighters in stonden, maar tijdens het voorbij rijden hadden we er maar vier van kunnen lezen. Hierna gingen we naar de SAR UH-1 helikopter en met een beetje geluk zou hij er staan. Maar helaas was hij even weg voor een missie en gingen we verder om twee Eurofighters te mogen aanschouwen in voor ons opengestelde garageboxen. Na wat
uitleg hierover gekregen te hebben, gingen we op zoek naar wat wreck’s en relics.

Ons eerste doel was een F-104G Starfighter, de 24+27, die na zijn uitdienststelling op 23 juli 1985 met 2.829 vlieguren op de teller verhuisde van Memmingen naar “Heinrich Hertz” kazerne te Birkenfeld. Aldaar kreeg hij de fake serial 23+74 en heeft tot 2013 daar op een paal gestaan. Omdat de kazerne ging sluiten, is hij getransporteerd naar Erndtbrück. Tot 2015 verbleef hij hier en
vervolgens hebben ze hem naar Nörvenich gehaald. Doordat de neuskegel, staartstuk en de vleugels van de romp gescheiden waren, lijkt het erop dat ze hem na het transport alhier zo op het beton hebben gezet.

Vervolgens gingen we naar Ausbildungs-werkstätte Gebouw A1. Waar verschillende soorten helikopters, vliegtuigen en
straaljagers stonden, die dienen voor
instructie doeleinden. Sommige toestellen stonden opgebokt, zodat ze het landings-gestel konden in en uit laten gaan. Tijdens het naar buiten kijken door het hangaar raam zagen we een Tornado staan, die we even later zijn gaan bezichtigen. Vervolgens gingen we langs gebouw A7, waar een Starfighter binnen stond. Ook deze wordt gebruikt als leerobject.

Terug gegaan naar de Gate Guard Tornado om deze te fotograferen. Hierna hadden we nog tijd over voordat de Eurofighters zouden gaan vliegen en op verzoek ging de begeleider met ons terug naar de onderhoudshangaar, want we misten nog een serial van een Eurofighter. We mochten uit de bus, maar fotograferen was uit den boze en daar
hadden we alle begrip voor. Ondertussen kwam de SAR UH-1 helikopter binnen en was door de afstand niet te lezen. Helaas was het niet mogelijk om er even langs te gaan, want hij zou zo weer vertrekken.

Nu was de tijd aangebroken voor het vertrek van enkele Eurofighters en werd onderling overlegd waar we wilden gaan staan om te fotograferen. Bij de line up of bij het punt waar ze take off gaan. De meeste stemmen gelden, dus het werd de take off. Tijdens de line up van de Eurofighters kwam er een
visitor langs, het betrof een AS.332 Super Puma van de Bundespolizei. Nadat de Eurofighters waren opgestegen, gingen we nog even langs de traditie kamer. Hier waren enkele cockpits/instrumenten en uitrustingen te zien.

Het bezoek liep ten einde en we werden weer terug gebracht naar onze auto’s. Nadat we onze begeleider een presentje
overhandigd hadden en handje hadden geschud, keerden we met een tevreden gevoel weer naar huis.

 

Opgeven is helaas niet meer mogelijk,
het bezoek heeft reeds plaatsgevonden.

image 2017 06 262


Beste GRAS Spotter,

Op Donderdagmiddag 24 Augustus a.s. zijn we wederom welkom bij onze ooster buren van TLG-31 op de Vliegbasis Nörvenich. Dit leuke voormalige Tornado veld ligt net over de grens bij Venlo op een kleine anderhalf uur rijden vanaf Tilburg.

Momenteel huisvest Nörvenich TLG-31 welke vliegen met een kleine 30-tal EF-2000 Typhoons, naast dit fighter geweld staan er ook nog een paar UH-1D Hueys voor SAR doeleinden.

Het exacte programma is nog niet bekend, maar we mogen fotograferen en schrijven. Daarnaast is de huidige PRO voorgelicht door die van Laage, en die weet precies hoe het werkt!

Wil je mee naar dit bezoek geef je dan op ge gebruikelijke manier op en wel voor 25 Juli a.s. Ook voor dit bezoek geld dat VOL=VOL!

Groetjes,

Gijs ten Velde
Cöordinator GRAS Reizen

Nieuwsbrief ontvangen?