Spottersdag 17 juni 2010


De dag voorafgaand aan de Luchtmachtdagen 2010, donderdag 17 juni, is er door GRAS een spottersdag op vliegbasis Gilze-Rijen georganiseerd. Deze dag komen traditioneel de meeste vliegtuigen en helikopters binnen voor de static- en vliegshow en oefenen de demoteams nog eenmaal hun show. Leden van Nederlandse Foto: Arno Cornelissenspottersverenigingen, alsmede een beperkte groep buitenlandse spotters, konden zich vanaf medio april tot eind mei inschrijven, waarna begin juni 400 mensen uit deze groep werden geselecteerd.

De dag begon om 09.00 uur en eindigde rond 17.00 uur. Parkeren gebeurde op de basis en iedereen werd met bussen naar een apart spottersvak langs baan 28 gebracht, vanwaar goed op de baan te fotograferen viel met zon in de rug. Daarnaast was er op deze locatie ook een fototribune geplaatst, waren er sanitaire voorzieningen aanwezig en was er gelegenheid voor het nuttigen van een snack. Doordat het spottersvak lekker breed was opgezet kon iedereen naast elkaar staan en konden de trapjes dus thuis gelaten worden!

Aan alle 400 deelnemers werd een vrijwillige bijdrage gevraagd die volledig werd gedoneerd aan de Nederlandse Hartstichting. 's Middags kon voorzitter Arno Cornelissen dan ook een cheque van € 2000 overhandigen aan de regiocoordinator van de Hartstichting, Dhr. Germing. Tevens werd de commandant Defensie Helikopter Foto: Kees van der VeldenCommando, commodore Theo ten Haaf, bedankt voor de gastvrijheid en mocht uit handen van Edwin de Greeuw, coordinator spottersdag voor GRAS, een houten helikopter-model in ontvangst nemen.

Het idee voor zo'n grootschalige spottersdag is geboren tijdens de voorbereidingen van de Open Dagen op vliegbasis Volkel in 2007. Sindsdien organiseert de luchtmacht in samenwerking met de plaatselijke spottersvereniging jaarlijks deze spottersdag en dit jaar was het voor de eerste keer de beurt aan Gilze-Rijen. Door de goede onderlinge verstandhouding werd de bijdrage van de luchtmacht deze keer tot een minimum beperkt en nam GRAS het grootste deel van de organisatie op zich.  Zo ondersteunden leden van de vereniging de luchtmachtbewaking bij de controle aan de poort, werd de verkeersstroom in goede banen geleid en hielden GRAS begeleiders toezicht op hun collega's. Met als extra toegift het mooie weer op die donderdag kunnen de vliegbasis en GRAS terugkijken op een zeer geslaagd evenement.

GRAS Airshow Team

 

Nieuwsbrief ontvangen?